AKYA OLTASIYLA BARAKUDA AVI

Akya Oltasıyla Barakuda Avı :

AKYA OLTASIYLA BARAKUDA AVI

Balık avı her tür takımla yapılabilir. Takımın seçimi balığın bulunduğu yere, derinliğe ve şartlara göre belirlenir. Balık yüzeydeyse yüzey sırtısı, spin takımı ve benzeri yüzey takımları ile avı yapılabilir. Balık derinlerdeyse yemli dip takımı, jigging takımı, tüylü-yemli çapari takımı ve benzeri takımlarla avı yapılabilir. Her takım ve kullanım şekli, edinilen tecrübeye bağlı olarak gelişim veya değişim gösterir. Ortaya yeni yöntemler çıkar. Denizde ve balık avında hiç bir şey uzun süre aynı kalmaz. Sürekli bir farklılık vardır. Mesele bu değişime ayak uydurup güncellemeler yapmaktır. Aksi durumda en doğrusu bu güncellemeleri yapabilenleri takip etmektir.

AKYA OLTASIYLA BARAKUDA AVI

Akya Oltasıyla Dip Sırtısı

Biz aslında bu Barakuda avını yaptığımızda oltayı Akya avlamak için çekiyorduk. O merada yüzlerce defa Akya avı yapmıştık. Birkaç gün önce o merada zıpkınla balık avı yaparken Barakudalar görmüştüm. Genelde Barakudaların bölge yakınında bulunduğu bilinen bir durumdur. Ama meranın bu bölgesine pek gelmezler. Bir de Barakuda genel olarak geçe avı yapılan bir balıktır. Gün ortasında pek fazla av vermez. Kısmet o gün oltamıza atlayacağı tuttu. İyi ki, atlamış. Bizi çok sevindirdi. Arada bir Akya Oltası ile Akya dışında bir balık avlamak oltaya olan inancımız arttırır. Bu sayede bu olta bizim vazgeçilmezimiz olur. Ama bu oltanın değişik türevlerini düşünüp tasarlayıp yapmaktan ve kullanmaktan geri durmayız. Her değişiklik av verimliliğimizi artırıcı etki yapar. Her duruma göre olta seçme imkanını bize tanır.

AKYA OLTASIYLA BARAKUDA AVI

Akya Oltasıyla Her Tür Balık Avı Yapılabilir

Akya Oltası ile sadece Akya avı yapılır diye bir şey yoktur. Bu olta her çeşit büyük balık avında kullanılabilir bir takımdır. Akya orta su balığı olduğu için, bu olta dip sırtısı yapmak için kullanılan ağır bir takımdır. Ağırlığın miktarı kullanılan teknenin en düşük hızına göre ayarlanır. Örneğin bulunduğumuz teknenin en düşük hızı 2 mil olması durumunda 500 – 600 gr kurşun ağırlık yeterli olacaktır. Teknenin en düşük hızının fazla olması durumunda ağırlık miktarı da arttırılmalıdır.

AKYA OLTASIYLA BARAKUDA AVI

Ağırlık ile Tekne Hızı Arasındaki İlişki

Ağırlık, tekne hızına göre belirlendiğine göre arada nasıl bir ilişki vardır? Örneğin tekne 2 mil hızla giderken 500 – 600 gr kurşun ağırlık ile takım hafif negatif durumda olmalıdır. Yada 2 mil hızla giderken takım yükselmemelidir. Yani derinliğinde fazla bir değişim olmamalıdır. Takımın daha ağır olması durumunda kontrollü kullanımı zorlaşır. En ufak dikkatsizlikte dibe takılma sebebidir. Kontrol altında olan bir takımın kullanımı kolaydır. Böyle bir takıma derinlik kazandırmak istersek motoru boşa alıp belli bir süre beklemek yeterli olacaktır. Sonra motora yol verdiğimizde takım mevcut derinliğine doğru yavaşça yükselir. Bu durum balıkları cezbeder. Oltanın kullanım verimliliğini arttırır.

AKYA OLTASIYLA BARAKUDA AVI

Dip Sırtısıyla Barakuda Avı 

Barakudaları genellikle kıyılara yakın görür ve avlarız. Bu yüzden yüzey balığı diye nitelendirebiliriz. Ama bu doğru değildir. Balıklar ya taş balığı, ya da orta su balığıdır. Yüzeye savunma yapmak ve avlanmak için gelirler. Bu durumda Barakuda da orta su balığıdır. Orta su balıkları yüzeyde av yaptıkları gibi, dipte de av yapabilirler. Bu yüzden bir balığı genel olarak bulunduğu yere göre, ya da taşa girip girmediğine göre nitelendirebiliriz. “Barakuda taşa giren bir balık olmadığına göre orta su balığıdır” diyebiliriz.

Barakuda Avı

Daha önceden de yemli takımla barakuda avı yaptık. Ama bu avlar genellikle akşam turundan dönüşte bazı meralarda oltaya iyice dip yaptırdığımızda oldu. Çünkü bizim akşam turundan dönüş saatimiz güneşin batışına göre ayarlıdır. Güneşin battığı saat Barakudanın daha yeni kıyılara doğru yöneldiği saatlerdir. Yani çok da uygun saatler değildir. Kısmet bu ya, balık o gün erkenden acıkıp merada pozisyon almış. Bu da bize denk gelmiş. İşte size “rastgele” denmesinin özeti.

Kaloma boşaldığında Akya geldiğini düşündük. Sonra balığın çekme gücü hızla azaldı. “Her halde ufak bir Akya veya başka bir balık” dedik. Sonra merakla oltayı sarmaya başladık. Barakuda arada bir oltaya asılıyordu. Ama Akya gibi güçlü değildi. Balığı teknenin yanına getirdiğimizde Barakuda olduğunu gördük. Akya Oltası ile Barakuda avı yapmak bizi hem şaşırttı, hem de çok sevindirdi.

Barakuda Avı Videosu: https://youtu.be./F3jep-vxH_Y

Akya Oltasıyla Barakuda Avı

Menderes Yahşi hakkında

Menderes Yahşi: (Rehber ve dalış eğitmeni) 8 Mayıs 1962 senesinde İstanbul doğdu. İ.Ü. İktisat Fakültesini 1986 yılında bitirdi. 1989 - 1995 senelerinde bankacılık. 1995 - 2003 senesinde kurucularından olduğu Escortland Taksim'de bilgisayacılık yaptı. 2003 senesineden beri Antalya-Adrasan'da Deepfishing ve Adrasanbalik olarak, balık avı turları düzenliyor. Evli, bir çocuk babası.
Bu yazı BALIK AVI, BALIK AVI EGITIMI, BALIK AVI VIDEOLARI, FOTOGRAFLAR kategorisine gönderilmiş ve , , , , , , , , , ile etiketlenmiş. Kalıcı bağlantıyı yer imlerinize ekleyin.

YORUMLAR (Lütfen, yorumunuz ile bize katkıda bulunun)

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.