Dev Akyalarla Mücadelenin Keyfine Doyum Olmuyor :
Bu sene büyük balık avı anlamında çok bereketli bir sezon geçirdik. Genel ağırlık olarak 20 – 54 Kg arası olan pek çok devasa balığın avını yaptık. Çok sıkı mücadeleler oldu. Bu sene tam anlamıyla büyük balık avı mücadelesine doyduk. Turlarımıza katılan arkadaşların bir kısmı hayallerinin ötesinde büyük balık avları yaptılar. Devamlı turlarımıza katılan pek çok arkadaş Akya avı rekorlarını geliştirme fırsatı buldu. Bu balıkların bir kısmını bıraktık, bir kısmını da aldık. Her sene geri bıraktığımız balık sayısında ciddi artışlar oluyor. Turlarımız giderek sportif balıkçılık anlayışına doğru kayıyor.
Bugün yalnız başıma balık avına çıktım. Amacım 30 Kg civarı bir Akya avı yapmaktı. Genellikle böyle çok istekli olduğum günlerde balık beni hiç üzmez. Bugünde biraz böyle oldu. Sabah erkenden Adrasan Sahilinden tekne ile açıldım. Yüzey sırtısı çekerek yemlik balık avına başladım. Koy içinde ilerlerken çay içip biraz bisküvi yedim. Sabah hava ve deniz çok güzeldi. İnsanı mutlu etmek için her şey vardı. Zaten denizde olmak bile tek başına yeterliydi.
Her Yerde Değişik Boylarda Yemlik Balık Vardı
Yemlik balık koy içinde biraz küçük olduğu için oltaları topladım. Tekrar Pırasalı Adaya yaklaşırken suya bıraktım. Pırasalı Adanın açığında güzel bir yem alınca hemen canlı yem yaparak büyük balık avına başladım. Çoban Limanın açığına doğru dip sırtısı çekerek ilerledim. Oraya giderken hızım biraz yüksekti. Bu sayede canlı yemin daha iyi nefeslenip canlanmasını sağladım. Sonra Pırasalı Ada istikametine doğru döndüm.
Bu bölgede olta çekerken benden başka etrafta kimsecik yoktu. Sakinlik içinde avıma devam ettim. Bir ara tekneyi durdurup oltayı derin suya indirmeye başladım. Olta 70 – 80 m civarlarına inmişti ki, büyük balık oltaya atladı. Kaloma hızla boşalmaya başladı. Teknenin burnunu açık suya çevirip 2 mil hızla yol alırken balığa yol veriyordum. Balık uzun bir süre gevşek kalomayı boşalttı. Sonra kanca geçince aniden hızlanmaya başladı. Kaloma ayarını kademeli olarak uygun ayara getirdim.
Büyük Balık Mücadelem Başladı
Balığın ani bir şekilde hızlanması kancanın balığa geçtiğine delalettir. Kanca geçince o müthiş büyük balık avı mücadelesi başlar. Balık başlarda derinde olduğu için çok mücadeleci gibi görünmeyebilir. Ama oltayı sarıp dipten ayırmaya başlayınca asıl mücadele başlar. Arada bir balık çok sıkı basar. Uzunca bir süre kaloma boşaltarak derinlere iner. Bazen bu kaloma boşaltmalar o kadar fazla olur ki, insanlar umutsuzluğa düşebilir. Sanki mücadele hiç bitmeyecekmiş gibi gelebilir. Çünkü biz oltayı 10 – 15 m sararken balık bir kerede 30 metre boşaltabilir. Bir adım ileri iki adım geri gibi. Bu durum balık yorulana kadar devam eder.
Büyük Balıkla Doğru Mücadele Şekli
Oltaya büyük balık atladıktan sonra tek önemli olan mücadelenin keyfidir. Mücadele ne kadar zorluysa avın keyfi o kadar fazla olur. Mesele kendini yormadan mücadeleye olabildiğince uzun devam edebilmektir. Mücadele bitince her şey biter. Balığı teknede görmek güzeldir. Ama mücadele ederken hissedilen heyecan hiçbir şeye değişilmez. Bu yüzden mücadeleyi kısa kesmeye çalışmak çok doğru değildir.
Mücadeleyi kısa kesmeye çalışmak çabuk yorulmaya sebep olur. Çabuk yorulan avcı hata yapmaya müsait olur. Hata yapmaya başlayınca balığın kaçması an meselesi olur. Büyük balık oltadayken kimse balığın kaçmasını istemez. Balık kaçınca her şey biter. Avcının ne enerjisi, ne de morali kalır. Eğer vakti varsa ava yeniden başlamak zorundadır. O zamana kadar yapılan bütün çabalar boşa gider. Oysa oltadaki balığı çok zorlamadan, kendimizi çok yorulmadan avı sürdürmek çok daha doğru olacaktır. Bu şekilde avın keyfini çıkararak balıkla mücadele avın olumlu sonuçlanması sağlar. Böylece vaktimizi ve enerjimizi boşa harcamamış oluruz. Hem de moralimiz boşuna bozulmaz. Keyifle balığı kucaklamak varken, korkulu rüya görmeye ne gerek vardır.
Büyük Balığı Tekneye Almak
Benim için balık avının en güzel kısmı bu aşamadır. Öncelikle balığı teknenin altından gelirken suyun içinde görmek, dönüşünü ve tekneye doğru yükselişini seyretmek çok güzeldir. Özellikle tekneye doğru yükselirken giderek büyümesini seyretmek doyumsuz bir zevktir. Aşağıdayken küçük gözüken balık teknenin yanına geldiğinde ne kadar büyük olduğunu anlamak çok güzel bir duygudur. Sonra balığı tekneye alınca balığa dokunmak, onu incelemek ve sevmek çok güzel bir histir. İnsanı çok mutlu eder. İnsan çok mutlu olunca balıkla empati kurmaya başlar. Bu aşamada balığı geri bırakma duygusu kabarır. Eğer balık gerçekten ihtiyaç değilse bırakmak en doğru seçimdir. İşet balık avının en uç noktası balığı sağlıklı bir şekilde geri bırakma anıdır. Bu anın üzerine bir keyif yoktur…
Büyük balığı bırakma keyfini herkesin yaşaması dileğiyle.
Büyük Balığı Geri Bırakma Videosu: https://youtu.be/h1GR9bB7mr4