DIP SIRTISI NASIL CEKILIR

Dip Sırtısı Nasıl Çekilir :

DIP SIRTISI NASIL CEKILIR

Dip sırtısı genelle yavaş çekilir. Dipte ortam sakin ve balıklar basıncında etkisiyle yavaş hareket ettiklerinden yavaş çekilmelidir. Yemli takımlarda yemin dönmeden düzgün gelmesi için de yavaş çekmekte fayda vardır. Yemi yavaş çekerken arada bir yapılan ani hızlanmalar, balık üzerinde kıskandırma etkisi yaratabilir. Zaten bütün canlıların dikkatini çeken şey, ani hareketlerdir.

DIP SIRTISI NASIL CEKILIR

Yemli Dip Sırtısı Nasıl Çekilir?

Canlı veya taze yemle takım hazırlandıktan sonra, motor çalıştırılıp yol verilir. Tekne giderken kontrollü bir şekilde yem denize bırakılıp takım salınır. Çıkrık makineden örgü ip salınırken kontrol elden bırakılmaz. İp salma hızı tekne hızını geçmemelidir. Ağır kurşunlu takımlar hızla salınırsa, kurşun hızla aşağı düşerken, o kadar hızlı hareket edemeyen yem gelip örgü ip bedene sarılır. Bu şekilde balık avlanmaz. Balık avlamak için takımın düzgün salınması çok önemlidir.

DIP SIRTISI NASIL CEKILIR

Takım düzgün salındıktan sonra tekne en düşük hızında yol alırken, takımın çok azda olsa düşüşüne devam etmesi beklenir. Ara sıra gaz vererek hızlanıldığında takın tekrar yukarı gelerek düşmeye devam eder. Bu şekilde önce balığın dikkati çekilir, sonra da kıskandırılarak oltaya atlaması sağlanmış olur.

DIP SIRTISI NASIL CEKILIR

Balık Yakalanınca Ne Yapılmalıdır? :

Balık oltaya yakalandığında hafif gaz verilerek tasmalanması sağlanır. Kaloma hızla boşalmaya başladığında, tekne düşük hızla yoluna devam ederek taşlık bölgeden çıkarken, olta sarılmaya çalışılır. Balık sıkı mücadele edeceği için balığın kalomayı boşaltmasından kaygı duyulmamalı ve kaloma sıkılmamalıdır. Kalomayı sıkarak balığı durdurmaya çalışmak büyük bir hatadır. Kaloma önceden ayarlanır ve o kalomaya özellikle başlangıçta asla müdahale edilmez. Zaten tekne durmadığı ve taşlardan uzaklaşmaya başladığı için balığın sorun oluşturma ihtimali pek kalmaz. Bu aşamada tek sorun, kancanın sağlam yere geçmemesidir. Bu durumda yapılacak zaten çok bir şey yoktur. Bu da balığın şansıdır.

DIP SIRTISI NASIL CEKILIR

Sabit kalomayla çekilen balık ilk 10 – 15 dakikadan sonra yorulmaya başladığından kalomaya olan yükü azalır. Büyük balık avında amaç; balığı yorarak tekneye yaklaştırıp, en yorgun olduğu anda tekneye almak olmalıdır.

DIP SIRTISI NASIL CEKILIR

Rapala İle Dip Sırtısında Fark Nedir?

Rapala ile dip sırtısında suni yemin dibe yakınlığı çok önemlidir. Canlı yemde orta suda olmak yeterliyken, suni yemde dibe yakın olmak daha doğrudur. Dip sırtısında canlı yem dibe takılırsa yemi kaybetme riski fazladır. Oysa suni yemlerde pek bir tahribat olmaz. Tabii, rapalayı takıldığı yerden kurtarmak kaydıyla. Canlı yemde dibe takılma riskini göze almak çok doğru değildir. Rapala da ise, risk almadan çekmenin çok bir anlamı yoktur.

DIP SIRTISI NASIL CEKILIR

Rapala ile dip sırtısı yaparken kaloma ayarı, yemli dip sırtısına oranla daha gevşek olmalıdır. Bunun sebebi, rapalalarda ki kancaların inceliği dolayısıyla balıkların takıldığı yeri daha kolay yırtmasıdır. Ayrıca, kancalar yüksek etkili kafa vuruşlarında kolay açılma riski taşırlar. Kancanın inceliği; yırtma ve açılma riski içerir. Rapalaya daha büyük kanca takılması da rapalanın hareketlerini bozarak avcılığını azaltır. Oysa mevcut durumu idare etmesini öğrenmek ve anlık problemlere pratik çözümler bulmak daha doğrudur.

Jig ile Dip Sırtısı Yapılabilir Mi?

Jig ile dip sırtısı yapılabilir. Özellikle akıntı ve rüzgarın tekneyi 2 -3 mil civarı biz hızla sürüklediği yerlerde jig ile sırtı yapılması uygun ve verimli olacaktır. Jigging yöntemiyle avcılığın diğer yöntemlere en büyük üstünlüğü; yem ve rapala ile dip sırtısı yaparak inilemeyen derinliklere jig ile kolay ve ucuz bir şekilde inerek av yapmak mümkündür  ve çoğu zaman tek kolay seçenektir.

Jig İle Dip Sırtısı Nasıl Yapılabilir?

Akıntı veya rüzgar yardımıyla tekne 2 -3 mille yol alırken, dibe indirilen jig kısa sürede dipten yükselir. Bunu bir avantaja dönüştürüp balık avlamak mümkündür. Jig aşağı indiğinde çekilmek yerine sadece sallanabilir. Tekne hızı ile jig yükselirken sarmanın verdiği etkiyi oluşturacaktır. Sürüklenmenin az olduğu zamanlarda ufak ufak sarılarak jig hareketlendirilebilir. Amaç balığı kıskandırmaktır. Herkes denemeler yaparak kendi stilini oluşturabilir.

Büyük Balık Avı Videosuhttps://youtu.be/xs5SnINERKw

Dip Sırtısı Nasıl Çekilir

Menderes Yahşi hakkında

Menderes Yahşi: (Rehber ve dalış eğitmeni) 8 Mayıs 1962 senesinde İstanbul doğdu. İ.Ü. İktisat Fakültesini 1986 yılında bitirdi. 1989 - 1995 senelerinde bankacılık. 1995 - 2003 senesinde kurucularından olduğu Escortland Taksim'de bilgisayacılık yaptı. 2003 senesineden beri Antalya-Adrasan'da Deepfishing ve Adrasanbalik olarak, balık avı turları düzenliyor. Evli, bir çocuk babası.
Bu yazı BALIK AVI, BALIK AVI EGITIMI, FOTOGRAFLAR kategorisine gönderilmiş ve , , , , , , , , ile etiketlenmiş. Kalıcı bağlantıyı yer imlerinize ekleyin.

YORUMLAR (Lütfen, yorumunuz ile bize katkıda bulunun)

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.