Kıyılar Üreme Büyüme ve Beslenme alanı Olarak Balıklara Bırakılmalıdır :
Balıkçılığımızın geleceğinin büyük balık avından geçtiğini düşünmekteyiz. Büyük balık avına yönelen birisi artık ufak balık avından zevk almaz. Artık ona ufak balık avı yapmak zor gelir. Bir tane büyük balık avı yapıp onun keyfini sürmek varken ufak balıkları avlamaktan keyif almaz.
Ufak balıkların avı aynı zamanda ülke rezervlerinin kısa zamanda tükenmesine sebep olur. Bu iki yolla olur. Birincisi avlanarak azalmadır. Bu deniz için çok önemli değildir. Ama ufak balık meraları aşırı avcılıkla rahatsız edilirse balıklar yer değiştirirler. Yeni yerlerinde de rahatsız edilmeye devam edilirse göçe başlarlar. Ufak balık bu iki sebeple azaldığında büyük balıklar meralarda yiyecek bulamaz olurlar. Büyük balık Yiyecek bulamadığı meraları çabucak terk edip yem arayışına devam eder. Bu sebeple ufak balığın peşinden gider. Bu balık meralarının hızla boşalıp çölleşmesi anlamına gelir.
Balığın azalmasında temel etken avcılık değildir. Balığın aşırı avcılığıyla göçe zorlanmasıdır. Ufak balıkların göç olayı en çok büyük balıkları etkiler. Oysa ki, büyük balıkların varlığı meraların sağlıklı kalmasının temel sebebidir. Büyük balıklar beslenmek için meraların açığına kümelendiklerinde meradan hiçbir ufak balık ayrılamaz. Aksine göçle gelen ufak balıklarla meralar hızla zenginleşir.
Sağlıklı Bir Meranın Yapısı Nasıldır?
Ufak balıklar doğal yaşam alanlarını kolay kolay terk etmezler. Ancak aşırı avcılık, suyun kirlenmesi, ses ve gürültü kirliliği gibi sebepler balığı göçe zorlar. Ufak balıklar meralarının civarındaki bölgede hareket ederler. Büyük balıklar ise göç ederek daha geniş bir alanda hareket ederler. Uygun su sıcaklığında ve yemin bol olduğu meralarda beslenirler. Mera ufak balık açısında zenginse o meralarda daha uzun kalırlar.
Ufak balıklar yukarıda saydığımız göç sebepleriyle rahatsız edildiğinde kendilerine uygun yaşam alanları aramaya mecburdur. Bu yüzden göç ederler. Bir sonraki sene büyük balıklar ufak balıkların olduğu meralarda balık olmayınca oyalanmaz ve hemen ufak balığın peşinden yollarına devam ederler. Bu durum aşırı avcılığa maruz kalan meraların durumunu açıklamaktadır.
Boşalan Meralar Yeniden Canlanır Mı?
Boşalan meraların yeniden canlanması için önce rahatsız edilmekten vazgeçilmesi gerekir. Eğer kirletilmişse temizlenmesi veya kirlilik sebeplerinin ortadan kaldırılması gerekir. Bu durumda mera 3 – 4 sene içinde tekrar canlanmaya başlayacaktır. Eğer canlanmaya başladıktan sonra birkaç sene daha rahatsız edilmezse eski halini alması bile mümkündür.
Kıyılar ufak balıkla dolmaya başladığında ilk fark edilen büyük balık miktarındaki artış olacaktır. Büyük balıklar meralarda uzun süreler kalmaya başlayınca göçle gelen ufak balıkların yollarına devam etmesine izin vermezler. Onları kıyılarda kalmaya zorlarlar. Bu meranın daha çok zenginleşmesine sebep olur.
Balık Acısından Zengin Meralar Yumurtlama Alanlarıdır
Meranın zenginleşmesinde bir önemli etkende yumurtlama alanı olmaya başlamasıdır. Yumurtlama olayı bir merayı çok daha fazla çekim alanı haline getirir. Üretken meralar canlılığın en önemli sebebidir. Zaten bir meranın doğal hali de budur. Bu yapının korunması gerekir. Bu yapı korunduğunda büyük balık miktarında ciddi artış olacaktır. Büyük balık artışı bizim ekonomik anlamda verimli av yapabilmemizin temel şartıdır.
Kıyılar Üreme Büyüme ve Beslenme alanı Olarak Balıklara Bırakılmalıdır
Kıyılarda ufak balığı bol olanın açıkta büyük balığı hiç eksik olmaz.
Devasa Büyük Balıkların Videosu: https://youtu.be/2chKWtiPnQE