BALIK AVINDA FARK YARATAN OLUMLU DUSUNCE TARZLARI VE ETKILERI

Balık Avında Fark Yaratan Olumlu Düşünce Tarzları ve Etkileri :

Deniz yaşamını etkileyecek tüm olumsuz düşünce tarzlarını bırakmalıyız. Denizi doğal yaşamını sürdürebilecek şekilde korumak temel amaç olmalıdır. Sürdürülebilir bir yaşam için doğanın işleyiş yapısını keşfedip bu doğrultuda davranış kalıpları belirlemeliyiz. Bu davranış kalıplarını kültürümüzün bir parçası olarak gönüllü katılımla uygulamalıyız. Bu çocuklarımıza daha güzel bir dünya bırakmanın yegane yoludur. Yoksa yeni dünyalar aramak gibi yollara başvurmamız gerekir. Tükenen kaynaklarla bunu nasıl başarırız buda ayrı bir paradoks olarak önümüzde durur.

BALIK AVINDA FARK YARATAN OLUMLU DUSUNCE TARZLARI VE ETKILERI

Deniz Temiz Tutmak ve Kirletilmesine İzin Vermemek

Deniz yaşantısının devamlılığının en önemli şartı denizin temiz tutulmasıdır. Temiz olmayan bir çevrede yaşamın devam etmesi mümkün değildir. Öncelikle denizi temiz tutacak kararların alınıp uygulanması gerekir.

BALIK AVINDA FARK YARATAN OLUMLU DUSUNCE TARZLARI VE ETKILERI
  • Denizin temiz tutulmasından ne anlarız:

Denize ait olmayan hiçbir şeyin denize atılmamasını anlarız. Bundan sadece deniz canlılarının yiyecekleri şeyleri hariç tutabiliriz. Bu konuda da abartıya kaçmamakta fayda vardır.

Denizi temiz tutmayı başaracak önlemleri alıp uygulamaya koyduktan sonra bir daha kirlenmesine izin vermemek gerekir. Bu da ancak sıkı denetimle mümkündür. Bu denetim ancak halk kitlerinin gönüllü katılımıyla mümkün olabilir. Bu katılım denetim faaliyetlerinde olduğu gibi, kaza neticesinde kirlenen denizin temizliğinde de olmalıdır.

BALIK AVINDA FARK YARATAN OLUMLU DUSUNCE TARZLARI VE ETKILERI

Balık Avı Denetimini Karada Yapmak

Denetimi denizde yapmak mümkün değildir. Balık denetimini denizde yapmak akılcı bir düşünce değildir. Bu denetimi denizde yapmak zaman ve kaynak israfından başka bir şey değildir. Balık avı denetimini denizde yapmak bu denetimi yapanlara haksızlıktır.

Balık Avında Fark Yaratan Olumlu Düşünce Tarzları ve Etkileri

Bir ürünün alanı yoksa kimse o ürünü üretmek için uğraşmaz. Bu bakımdan denetim yasal olmayan balığın alım – satımının denetimi üzerinde olmalıdır. Yoksa denizde insanların yasal olmayan balığı avlayıp avlamadığını denetlemek fiziki olarak imkansızdır. İmkanlı kılmaya çalışmak öncelikle kaynak israfıdır. Karada mevcut sistemlerle daha ekonomik ve etkin denetim imkanı vardır. Bu durumda denizde büyük kaynakların bu tür denetime ayrılması doğru değildir.

Balık avı denetimi kesinlikle karada yapılmalıdır. Denetimi yapılacak yerler balığın ticaretinin yapıldığı mekanlardır. Bu ticaretin yapıldığı bütün alanlar belediye hudutları içindedir. Bu bakımdan denetimi fiziksel olarak belediyeler yapmalıdır. Onlara bütün kolluk güçleri, gönüllü kuruluşlar yardımcı olmalıdır. Ama denetimi yapma görevi belediyelerde olmalıdır. Balıkçılığın sürdürülebilir olmasını sağlayan devlet kademesi denetleme görevini icra etmelidir. Yani denetimin uygun yapıldığının denetimini ilgili bakanlık yapmalıdır. Böylece mekanizma suistimale uğramadan yürütülebilir.

BALIK AVINDA FARK YARATAN OLUMLU DUSUNCE TARZLARI VE ETKILERI

Maliyenin Fatura Denetimi Yapması

Bir de maliye fatura denetimi yaparsa sistem tam anlamıyla kontrol edilmiş olur. Burada denetiminde sıkıntı yaşanabilecek kurum balık halleridir. Onun dışındaki ticaret haneler zaten sıkı denetime tabidir. Ayrıca diğer ticaret hanelerin kurallara uyma kültürleri gelişmiş olduğu için çok fazla sorun teşkil etmezler. İşlemlerinin neredeyse tamamı kayıt altında olan kuruluşlardır. Balık halleri ise genel anlamda kayıt dışı yapılardır. Bu yüzden balık halleri hızlıca kayıt altına alınmalıdır.

BALIK AVINDA FARK YARATAN OLUMLU DUSUNCE TARZLARI VE ETKILERI

Balık avı karada kayıt altına alınarak yapılmayacaksa, denetimden sonuç beklemek hayalcilikten öteye gitmez. Kendi kendimizi kandırırız. Kısıtlı olan kaynaklarımızı “har vurup harman savururuz”. Zamanımızı boşuna harcarız. Bu arada balık meralarımız çölleşir. Sonra mera yapmak için başka masraflar yapmaya çabalarız.

BALIK AVINDA FARK YARATAN OLUMLU DUSUNCE TARZLARI VE ETKILERI

Kıyıları Balıkların Üreme, Büyüme ve Beslenmesine Bırakmak

Sürdürülebilir balıkçılığın en temel şartı kıyıları balıklara bırakmaktır. Kıyılar kayalık yapılarıyla balıkların barınma, üreme ve çoğalıp büyüme mekanlarıdır. Bir canlının üreme, çoğalma ve büyüme mekanına dokunmak onları oradan uzaklaştırmak anlamına gelmektedir. Kıyılar kesinlikle balıklara bırakılmalıdır.

BALIK AVINDA FARK YARATAN OLUMLU DUSUNCE TARZLARI VE ETKILERI

Kıyıda ufak balığı bol olanın açıkta büyük balığı hiç eksik olmaz.

BALIK AVINDA FARK YARATAN OLUMLU DUSUNCE TARZLARI VE ETKILERI
  • Kıyılarda Denetim Nasıl Yapılabilir:

Çok ciddi eğitimler sonucu sertifika verilen belli kişilere denetim yetkisi verilerek yapılmalıdır. Bu kişiler kıyılarda kontrollü ve sportif balıkçılık yaptırarak bu denetim faaliyetini kazanç kapısı haline getirecek yasal düzenlemeler yapılmalıdır. Her denetimci kendi bölgesini korumakla sorumlu olmalıdır. Denetimini yaptığı kıyılar aynı zamanda o kişinin ekmek teknesi olmalıdır.

Balık Avı Turizmini Geliştirmek

Balık avı turizmi büyük balık avı şeklinde açık denizde yapılmalıdır. Bu sayede ufak balıklar büyüme ve çoğalma şansı bularak büyük balık avı turizminin kolaylaşmasına yardımcı olacaktır. Balık avı turizmi bu şekilde gelişirken konaklama tesislerinin günlük doluluk oranları artacaktır. İlave gün satısı kadar daha fazla kazanç elde edilirken, kişi başına elde edilen gelirde artacaktır. Çünkü balık avı turizmine iştirak eden katılımcıların gelir düzeyi genel turizme katılanlardan daha yüksektir. Özellikle sıra dışı balık avı turlarından elde edilecek gelirin sınırı yok gibidir. Bu durum yeni pek çok iş kolunun devreye girmesini sağlar. Büyük balık avı turizmi bir ülke için zenginlik demektir.

Herkesin Balığa Ulaşmasını Kolaylaştırmak

Büyük balık avı insanların önce gözünü, sonra karnını doyurur. 10 – 20 Kg bir balıkla 30 – 60 kişi arası bir topluluğu doyurulabilir. 100 Kg bir balıkla 300 kişi doyurulabilir. Çünkü normal bir insan 300 gr balık yiyebilir. Kimisi daha az, kimisi daha çok. Ama ortalama 300 gr yeterli olur.

Büyük balık insanın önce gözünü doyurduğu için o insanın karnını doyurmak kolay olur. Bu yüzden avcı bir adet 5 – 10 Kg büyük balıkla balık avına doyar. Bu adet anlamında denizden eksilecek balığın azalması anlamına gelmektedir. Bu niçin “büyük balık avına yönelmenin balığın çoğalmasını sağlar” tezini savunduğumuzu açıklar.

Balonların Öldürülmesi Yerine Tüketilmesini Sağlamak

Ekonominin Tanımı: Dünyadaki sınırlı kaynaklarla insanların sonsuz ihtiyaçların karşılanmasıdır. Bu bağlamda sınırlı kaynakların israf edilmesi mantıklı ve ekonomik bir yaklaşım değildir. Bu yüzden Balon Balıkları gibi zehirli olan balıkların uzmanlar tarafından temizlenerek etinin tüketilebilir hale getirilmesi daha doğru bir yaklaşımdır. Üstelik bu yaklaşım insancıl ve rasyonel bir yaklaşımdır. Allah’ın emri çok açıktır. Yiyin için israf etmeyin.

Balık Avında Fark Yaratan Olumlu Düşünce Tarzları ve Etkileri

Balık Avında Fark Yaratan Olumlu Düşünce Tarzları ve Etkileri

Büyük Balık Avı Videosu: https://youtu.be/W937ILKEk54

Balık Avında Fark Yaratan Olumlu Düşünce Tarzları ve Etkileri

Menderes Yahşi hakkında

Menderes Yahşi: (Rehber ve dalış eğitmeni) 8 Mayıs 1962 senesinde İstanbul doğdu. İ.Ü. İktisat Fakültesini 1986 yılında bitirdi. 1989 - 1995 senelerinde bankacılık. 1995 - 2003 senesinde kurucularından olduğu Escortland Taksim'de bilgisayacılık yaptı. 2003 senesineden beri Antalya-Adrasan'da Deepfishing ve Adrasanbalik olarak, balık avı turları düzenliyor. Evli, bir çocuk babası.
Bu yazı BALIK AVI, BALIK AVI EGITIMI, BALIK AVI VIDEOLARI, FOTOGRAFLAR kategorisine gönderilmiş ve , , , , , , , , , ile etiketlenmiş. Kalıcı bağlantıyı yer imlerinize ekleyin.

BALIK AVINDA FARK YARATAN OLUMLU DUSUNCE TARZLARI VE ETKILERI için 2 cevap

  1. irfan unver der ki:

    Biliyorum balık avında hiç bir zaman garanti yoktur ve bu bir kısmet işidir. Ancak, sizin bunca yıllık tecrübelerinize göre, en çok balık hangi aylarda olur? En çok balığı sabah mı, yoksa akşam turlarında yakalıyorsunuz? Son olarak nasıl rezervasyon yapabiliriz?

    • Menderes Yahşi der ki:

      Evet, balık avı kesinlikle kısmet işidir. Ama kıyılarda balığın en çok yoğunlaştığı ve av verdiği dönem yaz sonu ve sonbahar aylarıdır. Ama Akdeniz’de her zaman büyük balık geçişleri olur. Yani kısmeti olan için her ay büyük balıklar avlama şansı vardır.

      Rezervasyonu WhatsApp üzerinden, SMS ve e-mail aracılığı ile yapabilirsiniz. Rezervasyon için web sitemizdeki link: http://www.adrasanbalik.com/ucretler/.html

YORUMLAR (Lütfen, yorumunuz ile bize katkıda bulunun)

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.