Tasmalayarak Almak Zorunda Kaldığım Akya :

Büyük balık avını yemli dip sırtısı ile yaparken tasmalama yapmaya gerek olmaz. Ama bazı zamanlarda tasmalama yaparak balığı almak bir zorunluluk olabilir. Böyle zamanlarda balık yeme atlar, ama her seferinde kancadan kendini kurtarmayı başarır. Fakat yeme atlamaktan hiç vazgeçmez. Böyle bir durumda tek çare tasmalama yaparak avı gerçekleştirmektir. Diğer bir seçenek de, sabırla bekleyerek yemi yutmasını sağlamaktır. Yemi yuttuğunda kanca takılır ve av gerçekleşir. Artık sonrası balıkla mücadele ederek tekneye almaya kalır.

Büyük Balığın Yeme Saldırması
Büyük balık, genellikle yeme aşağıdan yukarı gelerek saldırır. Bunun sebebi aşağıdan yukarıya yapılan saldırının fark edilme ihtimalinin zorluğudur. Ayrıca avın kaçabileceği tek yerin yüzey olmasıdır. Yüzeye gelerek suyun yüzüne atlar. Böylece avcının görüşünden çıkmaya çalışır. Ama avcı da yemi etkisiz hale getirmek için arkasından atlayarak ona veya suya vurarak sersemletmeye çalışır. Bu şekilde neye uğradığını şaşıran yemi kolayca avlar.

Aşağıdan gelerek yapılan saldırıda, avcı ufak manevralarla avını devamlı hedefinde tutabilir. Bu şekilde sonuçta ona doğru hamleyi yapar. Bu durumdan yemin kurtulma şansı neredeyse yok gibidir.

Oltadaki canlı yem balığının kurşun ağırlıklar dolayısı ile yüzeye kaçma ihtimali yoktur. Ancak sağa ve sola kaçabilir. Yemin yorgun olması da kaçma manevralarını yeterince etkin yapabilmesini engeller. Bu yüzden avcı balık yeme direkt saldırıp alarak hızla kaçmaya çalışır. Tam bu anda kancanın ona takıldığını fark eder. Hızını daha da arttırarak bu durumdan kurtulmaya çabalar. Bu durumda tasmalama yapmaya gerek kalmadan kancaya güzelce yakalanır. Bize de, kancanın takıldığı yeri yırtmadan sabırla mücadele edip balığı tekneye almak kalır.

Kancanın Balığa Tam Olarak Geçtiğini Nasıl Anlarız
Kanca avcı balığa tam olarak geçtiğinde şiddetle kaloma boşaltır. Kalomanın şiddetle boşalması ve boşalma süresinin diğerlerine göre uzun olması kancanın balığa tam olarak geçtiğini gösterir.Böyle bir durumda tasmalama yapmaya gerek kalmaz. Artık bu aşamadan sonra balıkla mücadeleye başlayabiliriz.

Balık Oltaya Atlamaktan Hiç Vazgeçmezse
Avcı balık bazı zamanlar yeme o kadar da istekle atlamaz. Sadece yemi kontrol etmek istermiş gibi hareket eder. Böyle bir durumda arada bir kancaya da temas ettiği olur. Böylece kalomada kısa süreli bir akış olur. Böyle olunca “balık oltaya vurdu” deriz. Ama sonrasında kancadan kendini kolayca kurtarır. Bunu defalarca tekrarlar. Bu durumu da “balık yemle oynuyor” diye tanımlarız. İşte böyle bir durumda tasmalama yapmak bir zorunluluk olur. Ama tasmalama işi ciddi bir zamanlama işidir. En usta balıkçı bile hata yapabilir. Doğru anı bekleyip uygun şiddette tasmalama yapmak gerekir. Bu da ancak tecrübeyle kazanılacak bir durumdur.
Tasmalama yapma konusunda şüphelerimiz varsa, balığın yemi yutması için beklemeyi seçebiliriz. Ama her seferinde avcı balık yemle oynamayı sürdürüyorsa, tasmalama yapmak tek seçenek ve zorunluluk olur. Avcı balık yeme vurmaya devam ettiği sürecek tasmalama yaparak balığı almaya devam edebiliriz. Bu şekilde tasmalama yapma becerimizi geliştirme fırsatı elde etmiş oluruz.

Balık avında her durum için hazır olmaya çalışmak başarılı olmak için çok önemlidir.
Büyük Balık Avı Videosu: https://youtu.be/XLBWSE3vW0Q