Tekneye Alacağımız Balık Büyük Olmalı :
Biz büyük balık avı turu yapıyoruz. Amacımız insanları büyük balık avına yönelterek ufak balıkların büyüyüp çoğalmasına katkı sağlamaktır. Bu sayede balık stoklarımız çoğalarak balık avı daha kolay hale gelecektir. Balıkların çoğalması gıda stoğumuzun çeşitlenmesi ve devamlılık kazanmasına katkı sağlayacaktır. Zor zamanlarda böyle bir stoğa sahip olmak stratejik bir çözümdür. Çünkü balıkların çoğalması için bir çabaya ve masrafa gerek yoktur. Temiz tutulan sağlıklı bir deniz ortamı balıkların üreyip çoğalması ve büyümesi için doğal şartlara sahiptir. İlave bir çaba istemez. Belki israf ettiğimiz gıdaları balıkların beslenmesinde kullanmak faydalı bir çaba olabilir. Böylece israfında önüne geçilmiş olur.
Ufak Balık Avı İsrafa Yol Açar Mı
Ufak balık avı bence israfa yol açar. Öncelikle şunu söyleyeyim. Ufak balıklar bizim değil büyümekte olan diğer balıkların besin kaynağıdır. Eğer ufak balık avı yapmakta ısrar edersek büyük balığın büyümesini engellemiş oluruz. Bu şekilde engellenen büyüme çabasında olan balıklar daha rahat besin bulabilecekleri bölgelere doğru göçe başlar. Yani ufak balık avlayarak, büyüme çabası içinde olan balığı besinsiz bırakarak kovmuş oluruz. Bu durum balık stoklarının azalmasına sebep olması sebebiyle bir israf kaynağıdır.
İsrafı engellemenin en doğru yolu balıkların büyümesine mani olacak çabalardan uzak durup sadece büyük balık avı yapmaktır. Bunun mantığını, olgunlaşmış meyveyi yemek, olgun boya ulaşmış büyük veya küçük baş hayvanları yemek olarak tanımlayabiliriz. Ekonomik verimlilik bunu gerektirmektedir. Böylece mevcut kaynaklar ile daha fazla insanı doyurmak mümkün olur. İşte bu israfı önlemenin temel çözümüdür.
Balığı Bitirdik Mi Göçe Mi Zorladık
Ufak balık avı yapıyorsak, yavaş geçen bir süreç içinde balığı önce azaltıp, sonra da bitiririz. Ayrıca Gırgır ve Trol avcılığı gibi avlar da balığı göçe zorlayan çok önemli etkenlerdir. Özellikle Trol avcılığı çok zararlıdır. Trollerin verdiği zararı anlatmaya insanın yüreği yetmez. Adeta her av bir katliamdır. Gırgır avları ise, avın yapıldığı bölgenin en az 4 – 5 sene zarfında balıkların kullanımına kapatılması gibi garip bir sonuca sebep olmaktadır. Örneğin gırgırın av yaptığı bir mera diğer balıklar tarafından 4 – 5 sene kullanılmamaktadır. Bu haliyle bu meralar balıksız mera hüviyetini almaktadır. Ancak 4 – 5 seneden sonra tekrar balıkların uğradığı meralara dönüşmektedir. Ama eski halini alması uzun yıllar almaktadır.
Bu şekildeki Gırgır avlarının sayısı arttıkça o bölgeden balıklar uzak meralara doğru göçe başlamaktadır. Yani bu ve benzeri avlar ile balıkları bitirmekten çok göçe zorlamış olmaktayız. Göç eden balıkları geri döndürmek pek mümkün değildir. Ancak bu bölgeleri nadasa çekerek yeni göçler ile gelen balıkların buraları daha uzun süre kullanmasını sağlamak mümkün olmaktadır. Yani biz gölge etmezsek deniz ve doğa gereğini yaparak verdiğimiz hasarı düzeltir. Doğayı dengeli kullanmak, sürdürülebilirliğin temel anahtarıdır. Aşırı kullanım ise, zarar vermenin en temel yoludur.
Büyük Balık Avı Balığı Çoğaltır
Olgunlaşan her şey hayat sürecinin sonuna gelmiştir. İşte bu aşamada hasat sürdürülebilirliğin olmazsa olmazıdır. Bu sayede doğaya zarar vermeden daha çok kişinin fayda elde etmesini sağlamak mümkün olur. Bu yüzden de büyük balık avı en doğru yoldur.
Büyük balık avladığımızda, denizden daha az adet balık alarak daha çok kişiyi doyurma şansını elde ederiz. Yani büyük balık avı avlayacağımız balık sayısının azalmasını sağlar. Böylece denizde üreme sürecinde daha fazla balık kalır. Sürdürülebilirlik ancak bu şekilde mümkün olur.
Yakala Bırak Avı Neden Yapılır
- Yemeyeceğimiz veya yem için kullanmayacağımız balığı denize iade etmek için,
- Küçük olan balığı denize geri salmak için,
- Daha büyük balıkları avlayabilmek için, (biz balık avı turlarımızda sadece bir adet büyük balık avı yaparız. Bu durumda tur zamanının bitmesini beklemeden geri döneriz veya balık avına son veririz. Amacımız katılımcılara et tedariki değil, büyük balık avı mantığının öğretilmesidir.)
- Amatör balıkçıların yasal kurallara uyum sağlamasını kolaylaştırmak için,
- Sportif balık avcılığı ile avcılık yeteneklerimizin güncel kalmasını sağlamak için,
- Ufak balık avı yapanlara örnek olmak için yakala bırak avları yaparız.
Bu şekilde balıkçılık kültürümüzün seviye atlayacağını düşünmekteyiz. Bir değişim başlatılacak ise; bunun sözle, uyarıyla, eleştiriyle, yazıyla, yasalarla, yasaklamalar, cezalarla değil örnek olarak olabileceğine inandığımız için yakala bırak avları yaparız.
Büyük Balık Avı Videosu: https://youtu.be/P-RQN0aYU4c