YUZEY SIRTISI TAKIMLARIYLA BUYUK BALIKLAR AVLANABILIR

Yüzey Sırtısı Takımlarıyla Büyük Balıklar Avlanabilir :

YUZEY SIRTISI TAKIMLARIYLA BUYUK BALIKLAR AVLANABILIR

Bu makaleyi yüzey sırtısıyla sadece yüzeyde av yapan balıkların avını değil, aynı zamanda büyük balıkların avının da yapılabileceğini anlatmak için yazıyorum. Takımınız ince, rapalanız 7 cm olsa da büyük balık avlama şansınız vardır. Nedense büyük balıklar 7 cm rapalaları daha çok tercih etmektedir. Muhtemelen en çok avladıkları gümüş balıkları bu boyda oldukları için olabilir. Daha büyük boydaki rapalalar bu kadar başarılı sonuçlar vermemektedir. Özellikle Ekim ayı bu yöntemle av yapmak için en uygun aydır. Ekim ayında hiç çaba harcamasak bile mutlaka 2 – 3 defa 5 – 30 Kg arası Akyalar oltalara atlar. Özellikle de yem balığı olan Yazılı Orkinosu çekerken balık bir sebepten dip yapmışsa Akya’nın balığa saldırma ihtimali artar. Zaten canlı yemle balık avının en başarılı yöntem olmasının altında da bu durum yatmaktadır.

YUZEY SIRTISI TAKIMLARIYLA BUYUK BALIKLAR AVLANABILIR

Yüzey Sırtısıyla Büyük Balık Avlama Yöntemi

Yüzey sırtısı takımıyla büyük balık avını genel olarak takımı dibe indirerek yaparız. Yüzey takımını dibe indirmek için takımda kurşun ağırlık kullanırız. Aslında yüzey takımlarında kurşun ağırlık kullanmak zorunlu bir şey değildir. Pek çok yüzey takımı uygulaması kurşun ağırlık kullanılmadan yapılır. Ama biz takımı derin sulara indirebilme seçeneğini de kullanabilmek için kurşun ağırlık kullanırız. Yoksa 50 gr kurşun ağırlık 4 – 7 mil hızla yüzey sırtısı çekerken takıma en fazla 10 – 50 cm derinlik kazandırabilir. Tekne bu hızla hareket ederken kurşun ağırlık suyun sürtünme etkisi ile yüzer durumda kalır. Yani yüzey takımına derinlik veremez. Derinlik verebilmesi için tekne hızının yavaşlaması gerekir. Oltayı derine indirebilmenin temel belirleyicisi tekne hızıdır. Kurşun ağırlığın takımda olma sebebi; tekne durdurulduğunda takımın dibe inme opsiyonu kazanmasıdır.

YUZEY SIRTISI TAKIMLARIYLA BUYUK BALIKLAR AVLANABILIR
YUZEY SIRTISI TAKIMLARIYLA BUYUK BALIKLAR AVLANABILIR

Yüzey sırtısı takımını tekne 4 – 5 mil hızla giderken denize bırakıp 40 – 60 m arası salarız. Yem balığı avı yaparken takımı çekme hızımız 3 – 8 mil arasıdır. Bu hızlarda çekerken de oltaya büyük balık atlayabilir. Ama bugün oltayı dibe indirdiğimizde yaptığımız büyük balık avlarından bahsedeceğim. Çünkü yüzey sırtısı ile büyük balık avlamada en etkili yöntem budur.

YUZEY SIRTISI TAKIMLARIYLA BUYUK BALIKLAR AVLANABILIR

Yüzey Sırtısı Takımına Dip Yaptırarak Büyük Balık Avı

Tekne durdurduğumuzda takım kurşun ağırlığın etkisi ile yavaş bir şekilde dibe doğru inmeye başlar. Takım dibe doğru inerken rapala tam anlamıyla balık gibi hareket eder. Bu hareket büyük balıkların ilgisini çeker. Bazen avı takım dibe inerken yaparız. Ama çoğunlukla avı takım dip yapıp yukarı doğru çekmeye başladığımızda yaparız. Çoğunlukla da dipten 10 – 15 m yükselmeden balık rapalaya atlamış olur.

YUZEY SIRTISI TAKIMLARIYLA BUYUK BALIKLAR AVLANABILIR

Yem Balığını Çekerken Büyük Balık Avı

Büyük balık avı yapmak için öncesinde yem balığı avlarız. Yem balığı olarak oltamıza Palamut, Yazılı Orkinos, Tombik, Uskumru, Zargana, Kalamar takarız. Genellikle de Yazılı Orkinos veya Tombik olur.

YUZEY SIRTISI TAKIMLARIYLA BUYUK BALIKLAR AVLANABILIR

Oltaya yem balığı takıldığında balık hızla dibe dalarsa veya biz bir sebepten bir şeyle uğraşırken balık dip yaparsa büyük balık yem balığına hamle yaptığında rapalaya takılır. Aynı büyük balık için yemli dip sırtısı çektiğimizde olduğu gibi. Bu şekilde de büyük balık avı yapma ihtimali çok fazladır. Yem balığı için kullandığımız ince takımlar ile büyük balığı çekmek çok zordur. Bu şekilde büyük balıkla mücadele büyük ustalık ve sabır ister. En ufak hatada büyük balık kolayca kendini kurtarabilir.

İnce Takımlarla Büyük Balık Avı Yapılabilir mi?

Evet, ince takımlarla büyük balık avı yapılabilir. Eğer kaloma ayarınızı ufak balık avındaki ayarda tutarsanız. Büyük balık takılmasına rağmen kalomayı sıkmaya kalkmazsanız. Hatta kamışın ucunu ip misinanın istikametine çevirip balığın daha rahat kaloma boşaltmasını sağlarsanız büyük balıkla mücadele etme şansınız olur. Bu şekilde mücadele saatlerce sürebilir. Ama büyük balığı nihayetinde tekneye almanız mümkün olur.

YUZEY SIRTISI TAKIMLARIYLA BUYUK BALIKLAR AVLANABILIR

Yüzey Sırtısı Takımı ve Büyük Balıkla Mücadele Şekli

Biz yem balığı avında 7 cm rapala ve 4 – 5 kulaç 0,40 mm beden misina kullanırız. Büyük balık yem balığı avı yaparken direkt rapalaya atlayabilir. Hata yem balığını çekerken balık kalomayı boşaltıp dip yapmıştır. Balıkla mücadele ederken yem balığına atlayıp rapalanın kancalarına takılmış olabilir. Bu avın ilk anı çok önemlidir. İlk anda oltaya atlayan balığın büyük balık olduğunu anlamak gerekir. Büyük balık olduğunu anladığımız an kamışı misinanın istikametine tutup büyük balığın kaloma almasını kolaylaştırmak gerekir.

Peki yem balığı ile mücadele ederken büyük balığın oltaya atladığını nasıl anlarız? Bu an bu avı yapabilmenin en önemli aşamadır. Balığın çekme gücünde ani bir değişme olur. Kamış hızla eğilir. Kaloma şiddetle boşalmaya başlar. Kalomanın boşalması normalden çok daha uzun sürer. Değişimi fark etmemek mümkün değildir. Daha kamış eğilirken durumu fark edip kaloma boşalırken balığa yol vermek gerekir.

Hemen sonra tekne derin suya yönelmelidir. Kaloma açık olduğu için büyük balık dip yapıp oltayı taşlara takabilir. Ama tekne en düşük hızla açık suya doğru gitmelidir. Tekne derin suya giderken balık ilk hırsını aldıktan sonra tekne ile beraber hareket eder. Bu aşamada tekne ile balığı derin suya yönlendirmek mümkün olur. Böylece balığın oltayı taşlara takma ihtimali kalmaz. Sonrası sabırla mücadele etmeye kalır.

Bu tür avın en zor aşaması balığı teknenin altına alıp takımı çekme kısmıdır. Saatlerce süren mücadeleden sonra rapala balığın ağzında ise 0,40 mm misina dişlerine sürtülerek çok fazla hasar görebilir. Hiç hasar görmese bile 10 – 30 Kg arası büyük balığın ağırlığı bile sorun olabilir. Zaten mücadele esnasında balık dönerek geldiği için beden misinası gam yapar. Misinanın çok fazla dönmüş olması da balığı çekerken sıkıntılı yaratır. Özellikle balık bastığında yol vermek çok zordur. Gamlı misina elimize veya kendi bedenine dolanarak düğüm olabilir. Ayrıca o kadar dönmüş misina her yere takılma potansiyeline sahiptir. Çok dikkatli olmak gerekir. Misinayı çektiğimiz yerdeki her şeyi ortamdan uzaklaştırmak gerekir. Kolay ulaşabileceğimiz bir yerde kullanılmaya hazır vaziyette keskin bir bıçak bulunmalıdır. Keskin bıçak büyük balık avının zorunlu bir parçasıdır. Emniyet için en önemli unsurdur. Beklenmedik bir durumda misinayı kesmeye hazır olmak gerekir.

Balığı tekneye almadan önce kafası kesinlikle sudan çıkarılmamalıdır. Her an takımın beden misinası salabilecek durumda olmalıdır. Balığın ani bir hareketinde balığa yol vermek gerekir. Bu aşamada balığa direnmeye çalışmak, bir çuval inciri mahvetmek etmek anlamına gelir. Dananın kuyruğunu koparmak için sabırlı ve tedbirli olmak şarttır. Ancak balık tekneye aldığımızda rahat bir nefes almaya hakkımız vardır.

Büyük Balık Avı Videosu: https://youtu.be/luk3K0s-hqI

Yüzey Sırtısı Takımlarıyla Büyük Balıklar Avlanabilir

Menderes Yahşi hakkında

Menderes Yahşi: (Rehber ve dalış eğitmeni) 8 Mayıs 1962 senesinde İstanbul doğdu. İ.Ü. İktisat Fakültesini 1986 yılında bitirdi. 1989 - 1995 senelerinde bankacılık. 1995 - 2003 senesinde kurucularından olduğu Escortland Taksim'de bilgisayacılık yaptı. 2003 senesineden beri Antalya-Adrasan'da Deepfishing ve Adrasanbalik olarak, balık avı turları düzenliyor. Evli, bir çocuk babası.
Bu yazı BALIK AVI, BALIK AVI EGITIMI, BALIK AVI VIDEOLARI, FOTOGRAFLAR kategorisine gönderilmiş ve , , , , , , , , , ile etiketlenmiş. Kalıcı bağlantıyı yer imlerinize ekleyin.

YORUMLAR (Lütfen, yorumunuz ile bize katkıda bulunun)

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.