Zarganayı Canlı Yem Yaparak Akya Oltası Hazırlayıp Salmak :
Zargana Nerelerde Avlanabilir
Bu avı genellikle önü nispeten sığ olan taşlık, kayalık ve kumsalı olana bölgelerde yaparız. Zargana avı yapılan yerlerin hemen açığı büyük balık yapmaya müsait taşlıklar, derinliklerdir. Bu tür meralarda her türlü büyük balığın avının yapılması mümkündür. Zaten Zarganaların bu kadar kıyıya yanaşmak zorunda kalmalarının sebebi büyük balıkların baskısıdır.
Özellikle Zargana kıyıda bariz bir şekilde çoksa açığında hatırı sayılır büyük balıklar veya oldukça büyük bir avcı balık sürüsü vardır. Örneğin Zargananın bol olduğu hemen her kıyıda Barakuda sürüleri dolaşır.
İpek Floşla Zargana Avı Verimlidir
İpek floş Zargana oltalarını hazırlarız. Her oltada sadece bir tane ipek floş kullanırız. İki takım çekeriz. Her takımı 50 – 70 m arası salarız. İpek floşu bağladığımız beden misinası 0,20 – 0,30 mm. ve 4 – 6 kulaç olur. Bedeni çıkrık makinedeki ip misinaya rapala düğümüyle bağlarız. Fırdöndü veya başka hiç bir aparat kullanmayız. Takım tam anlamıyla sessiz ve ağırlıksız olmalıdır. Ama Zargana bazen derin suda olabilir. Böyle zamanlarda bir oltada ağırlık kullanılabilir.
Ne Zaman Zargana Avı Yaparız
Zarganayı, yemlik Palamut avı yapamayınca avlamaya çalışırız. Zargana canlı yem olmaya çok uygun bir balık olduğu için sadece kullanacağımız kadar av yaparız. Zargana da av sayımız 1 – 3 adet arasıdır. Genellikle iki adet Zargana yeterli olur.
Bazen merada ilk turu atarken Zargana avımızı yapıp hemen merayı terk ederiz. Hemen Akya oltasının hazırlığına başlanır. İlk olarak Zargana avı yaptığımız merada büyük balık avına başlarız. Zargana avı kolay yapılırsa, muhtemelen büyük balık avının da kolayca yapılabilme ihtimali artar. Zaten teknede yem avının kolayca yapılması, büyük balığa odaklanmayı kolaylaştırır.
Bir işin yapılabileceğine olan inanç arttıkça av yapabilme ihtimali de artar. Sadece başarıya odaklanabilenler başarıyla tanışabilirler. Başarı odağı olmayanın başarılı olma şansı kalmaz. Tereddüdü olanın başarı beklentisi başka bahara kalır. Balık avında da durum böyledir.
Zarganayı Canlı Yem Olarak Kullanarak Akya Oltası Hazırlığı
Takımda bir tane 6.0 – 8.0 tekli kanca, 2 adet 4.0 üçlü kanca kullanırız. 4.0 üçlü kancaları 0,58 mm ip misinayı iki kat yaparak değişik boylarda hazırlarız. Tekli kanca takımın taşıyıcı kancasıdır. Bu kancayı balığı ve üçlü kancaları taşıyacak şekilde kullanırız. Önce tekli kancayı Zargananın çenesinin altından üst tarafa doğru gagayı kırmadan geçiririz. Böylece Zargananın çenesi açılmaz. Çeneyi bağlamak gerekmez. İki tane üçlü kancayı birisi anüse denk gelecek şekilde tekli kancaya bağlarız. Diğeri de kuyruk hizasına denk gelecek şekilde bağlarız. Bunları Zargananın gövdesine sarkıttıktan sonra 0,20 mm misina ile gövdeyi çok sıkmayacak şekilde bağlarız. Böylece Zargananın gagasında tekli taşıyıcı kanca, anüste ve kuyrukta üçlü kancalar olacak şekilde bağlarız. Bu şekliyle Zargana rapalaya benzer.
Akya Oltasının Mavi Derinliklere Bırakılması
Büyük balık avını genellikle 30 – 80 m derinlikler arasında yaparız. Tekne derin suya doğru 4 – 7 mil hızla çıkarken Zarganayı dikkatlice suya bırakılır. Sonra takımı kontrollü şekilde mavi derinliklere bırakırız. Takım bırakılırken her aşamasında kontrollü olmak zorunludur. Kontrol edilmeden bırakılırsa kurşunlar hızla derine yönelirken, o kadar hızlı batamayan yem gelip ana bedene sarılır. Bu şekilde yem çekilirse av yapamaz. Daha önemlisi hareket kabiliyetini yitiren canlı yem ölür. Tam anlamıyla fiyasko olur. Yemin düzgün salındığından %100 emin olmamız gerekir. Bu hususu videoda ayrıntılı olarak gösterdik.
Takım salındıktan sonra takımı indirmeyi düşündüğümüz derinliğe göre tekne hızı ayarlanır. Unutulmaması gereken husus; dip sırtısında oltayı derine indiren kurşun ağırlıklar değil, tekne hızıdır. Tekne hızlandığında takım yukarı çıkma eğiliminde olur. Tekne yavaş gittiğinde ise derine inme eğilimine girer. Takım ağırlığı bu kurala göre ayarlanır.
Büyük balık avında tekne hızı 2 – 4 mil civarında olmalıdır. Bu hızın üzerine Palamut gibi ancak hızla çekilmesi gereken yemler kullanıldığında ara sıra çıkılması gerekir. Böylece yemin uzun süre canlı kalması sağlanır. Ama Zargana canlı yem olarak kullanılırken buna gerek yoktur. Zarganayı çok yavaş çekmek mümkündür. Bu sayede çok derindeki taş balıklarının avını da yapmak mümkün olur.
Zarganayı Canlı Yem Yaparak Akya Oltası Hazırlayıp Salmak
Akya Oltasının Hazırlanması ve Bırakılması Videosu: https://dai.ly/x295m90