Açıklarda Aradığım Balığı Kıyıda Buldum :
Balık avı turlarını 21 senedir yapmaktayım. Bu sene ilk defa 5 – 15 Kg arası Yazılı ve Çizgili Orkinosların kıyılara bu kadar yaklaştığını gördüm. Bunca yıldır bu ilk defa oldu. Özellikle Pırasalı Ada çevresinde ve açıklarında çok büyük sürüler halinde oynaklar yaptılar. Her yer Gümüş Balığı (Aterina) sürüleri ile doluydu. Ayrıca altlarında dişli balıklarda vardı. Ama bu dişli balıklardan tekneye almak kısmet olmadığı için ne olduğunu söyleyemiyorum. Bu yüzden çok değerli takımlar kaybettik.
Orkinosların Kıyılara Yanaşma Sebebi
Aynı Lambukalarda olduğu gibi, Yazılı ve Çizgili Orkinoslar da göç ediyorlardı. Göç ederken yolları Adrasan açıklarına düşmüştü. Bu yüzden Gümüş Balıklarını kıyılara kadar yanaştırmışlardı. Amatör balıkçı için en çok dikkat edilmesi gereken konu; bulundukları merada küçük balık yoğunluğunun ne durumda olduğudur. Bir merada hızlı bir şekilde küçük balık sürülerinde artış olmuşsa, etrafta büyük balık sürüleri vardır. Ufak balıklar, büyük balıkların önünde ilerlemek zorundadır. Bir başka deyişle, büyük balıklar beslendikleri ufak balıkları önlerine katarak besin stoklarını garantiye alırlar. Bu yüzden de bu iki unsur bir arada bulunmak zorundadır. Yoksa koca denizde büyük sürülerin her gün beslenecek balık araması zor iştir.
Akdenizde Göç Zamanı
Akdeniz’de göç zamanını Lambuka sürülerine bakarak 15 Temmuz – 5 Eylül gibi düşünürüz. Tabi bu suyun sıcaklığına göre değişim gösterebilir. Aynı üreme zamanlarının değişmesi gibi. Muhtemelen şimdiye kadar bu göç olayı daha açıklardaydı. Bu yüzden de bizim görüş alanımızın dışındaydı. Bu sebepten dolayı da biz bu göçü şimdiye kadar fark etmedik. Ancak yanıbaşımıza kadar gelince fark edebildik.
Aslında geçen sene 1000 – 1200 m. açıklarda Albakor avına gittiğimizde bu hareketi görmüştük. Ama ben bunu tesadüfen karşılaştığımız bir hareket olarak yorumlamıştım. Bunun sebebi de, nadiren çıktığımız açık denizde av için 3-4 saat gibi kısa sürelerde kalma zorunluluğumuzdu. Sonrasında rüzgar sertleştiği için tehlikeli olabiliyordu. Birde daha önceden yapmadığımız bir avı yapma çabamız, bazı şeyleri algılamamızı engellemişti. Belki de orda yaşadıklarımızı yeterince analiz etmemiştik. Bütün bu olanları beraberce değerlendirdiğimizde, bu göç olayının her sene yaşandığını söyleyebiliriz. Aynı Lambuka sürülerinde olduğu gibi.
Adrasan Koyu İçinde Dev Yazılı Orkinos Avı
Daha önceden de Adrasan Koyu içinde büyük Yazılı Orkinos avları yaptık. Ufak Yazılı Orkinosların yıl boyu süren göç hareketliliği gibi, büyüklerinde belli bir hareketliliği vardır. Büyük balıklar derinden yüzeye doğru çıkarak av yaptıkları için derinde olurlar. Derinler dediğimiz genellikle orta sudur. Ama Orkinosları zemine yakın da avlamak mümkündür. Bunu belirleyen neyle beslenme çabası içinde olduklarıdır. Bunu, diplerde de Orkinos avladığımız için söyleyebilirorum.
Bugün açıklardaki Orkinos oynağından balık avlamak kısmet olmadı. Ne kadar uğraştıysam da balık oltama atlamadı. Neler yaptım. Öncelikle her zaman yaptığımız gibi, yüzey sırtısı çektim. Farklı olarak yüzey sırtısı takımını, motoru boşa alarak dibe indirdim. Bu yöntemle de derin sulardan ve dipten her türlü balığın avını yaptım. Sonra jig ile at çek yaptım. O yetmedi. Jig’i derine salarak jigging yaptım. Diğer günlerde kolayca sonuç alırken bugün hiç bir sonuç alamadım. Bunun üzerine yüzey sırtısı çekerek dönüşe geçtim.
Yemlik balık alabilirsem, koy içinde Akya avı yapmaya karar verdim. Yem balığı için, hiç yapmadığım şekilde iyice kıyılara bakmaya başladım. Artık “en son mera” diye tabir ettiğimiz yerden geçerken, kaloma şiddetle boşalmaya başladı. O an dev Yazılı Orkinosun oltaya atladığını anladım. İtina ile çekerek balığı tekneye aldım. Niyetim balığı geri bırakmaktı. Ama geri gidemeyecek kadar yorulmuştu.
Büyük Balık Avı Videosu: https://youtu.be/J7_hZYuFkMQ
Bu değerli bilgiler için teşekkürler. İnşallah yeni sezonda açık sularda avlanırız.
İnşallah. Hem oltayla, hem de zıpkınla balık avına gidebiliriz.